Etika - Régi gyermekjátékok.


Tantárgy: Etika
Osztály: 3-4 ASD
Tananyag: Régi gyermekjátékok
Dátum: 2020.05.18.

Kedves Gyerekek!

Ma régi játékokról olvashattok.
A gyerekek mindig szerettek játszani. Gondolom, nektek is vannak kedvenceitek. A játék jó kikapcsolódási lehetőség, és közben mozogtok, ügyesedtek is.
Régen sem volt ez másként, csak legfeljebb mással játszottak a gyerekek.

Olvasd el a következő ismeretterjesztő szöveget!

Régen a családokban a különböző munkafolyamatok minden egyes mozzanata a gyermekek szeme előtt és általában a részvételükkel történt. Éppen ezért játékaik jó része a felnőttek munkáját, szokásait utánozta. A játékszereiket is maguk a gyerekek vagy szüleik készítették el, mivel abban az időben még olyan bolt sem volt, ahol játékokat árultak volna.
Ismerkedjetek meg ezek közül néhánnyal!

Vesszőparipa:a fiúk kedvelt játékszere volt. Ennek egyik változataként egy napraforgót kantároztak fel. Ezeken főleg a kisebb fiúk lovagoltak. A nagyobbak játékukat már fából készítették, és festéssel díszítették.



Íj: Rugalmas ágból hajlítják, amelyre spárgából húrt kötnek. Általában nádból készül hozzá a nyílvessző.
Csúzli: Egy villa alakú ág a markolata, rajta két gumiszalag. A kavicsot egy hosszúkás, kerekített bőrdarabba helyezték. Ez általában rossz bőrcipőnek a nyelvéből készült.




Surrogató, berregtető: Az egyik végén kifúrt lécdarabot spárgára fűzve forgatják a levegőben a fejük felett, miközben az surrogó hangot ad.


Abroncs-, vagy karika hajtás: Egy abroncsot (pl.: kerékpár) bottal ütve hajtottak, vagy piszkavas szerű hajlított végű vastagabb dróttal gördítették mezítláb, az utca homokjában.





A falun élő kislányok babái növényi eredetű anyagokból készültek. Első lépésként egy hosszabb bot felső részéhez keresztbe egy rövidebb botot kötöttek, majd rongyból kis fejet formáztak. Kukoricacsuhéból pedig ruhát, kenderből pedig hajat csináltak neki, és már játszhattak is vele!







Télen a fiúk bandákba verődve mentek a befagyott vizekhez, tócsákhoz csúszkálni, korcsolyázni, húzták a nagy „bakszánkókat” a közeli dombokra.
A kemencével fűtött helységekben a lányok csutka-, csuhé- és rongybabákkal játszva utánozták a felnőtteket.
A kisgyermekek kukoricacsutkából tornyokat építettek a konyha közepén.
A tavasz beköszöntével a lányok libaőrzés közben virágkoszorút fontak, a fiúk legeltetés közben fűzfasípot, bodzapuskát készítettek. A fiatalabb gyerekek a játékot utánzással tanulták az idősebbektől. Először csak figyelték a szabályokat, mozgásokat, majd bekapcsolódtak.
A nyári esték kedvelt játéka volt a bújócska .
A hunyó fal, fa előtt hangosan számol, majd „aki bújt, aki nem megyek” felszólítással elkezdi keresni társait. Az ügyesebbek a hunyó háta mögött elsomfordálva, szaladva verik le a falon magukat „icsi-pacsit” kiáltva. Akit a hunyó megelőz, az lesz a következő hunyó.

Nézd meg a következő képeket is!








Sok játékot ezek közül biztosan ti is ismertek, és akár játszatok is!

Feladat: Beszélgess el a szüleiddel!
  • Kérdezd meg a szüleidtől, nagyszüleidtől, hogy ők mivel játszottak régen, mi volt a kedvencük?!
  • Mondd el te is, hogy mit szeretsz a legjobban játszani!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Etika-Népek egymás mellett

Etika - ünnepeink, a Húsvét.