Etika - víz világnapja

Tantárgy: Etika
Osztály: 3-4 ASD
Tananyag: A víz világnapja
Dátum: 2020.03.23.


Ma a víz világnapja alkalmából a vízről olvashattok.

A víz világnapját minden év március 22-én tartják szerte a világon.










Földünk nagy részét ugyan víz borítja, de ennek csak nagyon kicsi része fogyasztható az ember számára. Ezért is fontos, hogy legalább ezen a napon beszélgessünk, és gondolkodjunk el arról, hogyan vigyázhatunk a vízre.

Hogyan kerülhet a víz a poharunkba?



Magyarországon a legtöbb helyen jó minőségű, és iható a csapból kifolyó víz, fölösleges ezért palackos vizet vásárolni. Védjük így a környezetünket is, hiszen a műanyagból készülő flakon, amiben a vizet árulják, nagyon hosszú ideig bomlik le. Ha mindenképp palackos vizet iszol, akkor a flakonját szelektív gyűjtőbe dobd, jól összenyomva!

Miért fontos a víz?

Táplálkozás: víz nélkül nagyon kevés ideig bírnánk életben maradni, kiszáradnánk. Ételeink tartalmaznak ugyan vizet, de napi 2-3 liter víz fogyasztása javasolt.

Higiénia: a tisztálkodáshoz, fürdéshez, kézmosáshoz, hajmosáshoz vizet használunk, de ruháink tisztán tartásához is vízre van szükségünk, ha ki akarjuk mosni.

Egészséges élet: a sportolás, testedzés fontos az egészségünk megőrzéséhez. Vannak olyan sportágak, amelyekhez víz szükséges, ilyen például az úszás. Az úszás jó azoknak is, akik gerincferdülésben szenvednek, így a gyógyászathoz is fontos lehet a víz. Nem beszélve arról, hogy az iskolai év végeztével, a nagy meleg beköszöntével szükségünk van a pihenésre is, amit sokan vízpart mellett igyekszenek eltölteni.

Közlekedés: gondolj csak a hajókra, utasokat, és árukat is szállíthatnak egyik helyről a másikra.

Növénytermesztés, állattenyésztés: ők is úgy maradnak életben, fejlődnek, ha megfelelő mennyiségű vizet kapnak.

Bizony sok dologhoz használunk vizet, egyre jobban nő a vízfogyasztás, ezért fontos, hogy takarékoskodjunk vele, vigyázzunk a tisztaságára!

Feladat: 

Miután elolvastad a szöveget, engedj a poharadba a csapból egy jó pohár vizet, majd idd meg! Ezt ismételd meg minden órában!




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Etika-Népek egymás mellett

Etika - ünnepeink, a Húsvét.